Varumärkesbygge och samhällsnytta kan gå hand i hand

I går vann vår kund SCA, vi på Beachfront Communications och vår partner, mediabyrån Zenith guld i kategorin årets kampanj på Stockholm Media Week. Naturligtvis extremt kul och ytterligare ett kvitto på allt hårt arbete som lagts ned.

Det som gör det hela ännu mer kul, och framförallt viktigt, är att SCA ser marknadspotentialen i att driva en viktig samhällsfråga. Att öka jämlikheten inom idrotten genom att bryta tabut om mens i idrotten och ge unga tjejer, toppidrottare, tränare och andra engagerade i idrott verktyg för att prata om mens och idrott.

Och utgångspunkten för arbetet har naturligtvis varit att SCA vill ta ett ansvar i denna för dem mycket viktiga fråga. Men lika viktigt har hela tiden affären varit, att genom detta långsiktiga arbete stödja Libresse varumärke och försäljning.

Juryn träffar detta bra i sin motivering.

”Ett varumärke som vågar driva en viktig fråga

”Målgruppen har äntligen fått något att känna igen sig i och identifiera sig med, med rejält ökad varumärkeslojalitet som bevis på att man lyckats”

”Man tar arbetet på blodigt allvar och vågar, vill och lyckas med att bryta tabun inom områden fyllda med fördomar och stereotypa uppfattningar”

Att proaktivt arbeta med viktiga samhällsfrågor som ligger nära företagets kärnaffär kopplat till sin egen marknadsföring är något som många fler företag skulle kunna göra – det gagnar samhället i stort och det egna varumärket.

Read more

Mångfald och affärer går ihop

Martin Lundstedt

Martin Lundstedt

Det är inte ofta man hör ledare i näringslivet verkligen prata rakt ur hjärtat på ett sådant där okonstlat och rättframt sätt. Delvis får man väl skylla oss kommunikationsproffs för det. Ibland har PK och rätt framtoning tagit över för mycket från det verkligt intressanta.

Därför var det fantastiskt befriande att få lyssna till och träffa Martin Lundstedt, avgående vd för Scania och snart ny vd på Volvo. Han prisades förra måndagen för sitt engagemang och arbete för mångfald av Pontus Schultz stiftelse för ett mänskligare näringsliv. Manusfritt och rakt från hjärtat pratade han om sitt arbete, en fråga som många företagsledare annars tycker är lite jobbig att ta i eftersom det är just lätt att trampa fel där ordval ska övervägas och innehåll balanseras.

Men Martin visade att även kontroversiella och svåra ämnen inte är svåra att varken jobba med eller tala om. Just kanske för att han verkade ha en pragmatisk syn att det hela egentligen inte är så svårt om man använder det sunda förnuftet. Hans budskap var enkla; all förändring måste utgå från affären. Testa dig fram, rätt lösning kanske inte kommer direkt. Var konkret och sätt upp tydliga och mätbara mål. Låter nästan lite för enkelt för att vara sant, men just så har han och Scania jobbat med sina målsättningar att både få en bättre könsfördelning på företaget samt även för att bygga en pluralistisk företagskultur där olika värderingar, kunskap, religion, åsikter är en tillgång för just affären och företagets utveckling.

Ett globalt företag behöver globala lösningar. Och särskilt i pyttelilla Sverige måste vi tänka så om vi inte ska bli utdöda dinosaurier här längst ut i norra hemisfären. Därför var det trösterikt att höra att Martin Lundstedt var väldigt positiv till att just vi i detta land har väldigt bra förutsättningar att lyckas med ett inkluderande arbetsliv. Den globala marknaden tvingar oss delvis till det, särskilt när vi går från enkel produktion till avancerade tjänster även inom industrin. Men också för att vi tycker om horisontella strukturer där fler människor kan ta plats. För att citera Martin: ”annars riskerar det att bli väldigt lika där i toppen”. Inte så svårt när man tänker efter egentligen.

Hör min intervju med Martin i sin helhet på pontusschultz.com.

Read more

Relevant content bygger varumärket

Vi har sagt det förut, men content is king och kommer fortsätta att vara det. Innehåll har alltid varit viktigt och det är i och för sig inget nytt. Men formerna för det har ändrats och i och med att kommunikationen framöver allt mer kommer att gå igenom företagens egna kanaler, så är det ännu viktigare att ha något intressant att berätta. Inom traditionell PR brottas man med att ha den vassaste nyheten för att passera nyhetschefens kritiska nålsöga. När vi, lite slarvigt i och för sig, pratar om content i egna kanaler handlar det om att ha ett innehåll som är tillräckligt intressant, engagerande och relevant som många vill läsa. Och dela.

Jag vet att många av er marknadschefer och kommunikationsansvariga brottas med frågan. Hur kan vi ta fram innehåll som är relevant för många, utan att bli irrelevant för vårt varumärke? Dags att ta fram en kreativa hatten och tänka lite utanför boxen så här i början av terminen. Det är nu allt är möjligt och våra hjärnor inte är så inkörda i gamla hjulspår.

Bästa sättet är väl att inspireras av andra. Kolla in vad kollegorna i branschen gör på Youtube, Facebook och Instagram. Kolla upp de bästa snackisarna just nu, var har de sitt ursprung? Och inspireras gärna av nyhetssajter som bara bygger på att ta fram innehåll som folk vill läsa och dela. Kit är ett bra svenskt exempel och amerikanska Mashable förstås. På företagssidan, kika gärna på hur IBM och Microsoft bygger sina varumärken genom ett intelligent och relevant innehåll som visar på att de är väl förankrade i de samhällen där de verkar.

Skärmavbild 2015-08-24 kl. 10.53.55

Ett annat exempel är Electrolux #secretingredient som framgångsrikt fått många matlagningsintresserade världen över att dela med sig av sina bästa tips.

 

Read more

Tidal – mycket PR men ogenomtänkta budskap

Tidal Logo

Veckans mest kändistäta PR lansering hölls onekligen igår i New York när JayZ tillsammans med bland annat Rihanna, frugan Beyoncé, Madonna och Alicia Keys, presenterade nyheten att de lämnar Spotify för den norska streamingtjänsten Tidal, som JayZ köpte tidigare i år. PR-folket som jobbade med den här presskonferensen, hade säkert inga större problem att locka all världens medieuppbåd med en sådan line-up.

Det som är spännande är att kika på vad som egentligen presenterades. Artisterna lämnar Spotify med ambitionen att använda Tidal som exklusiv distributionsplattform för nya låtar som det verkar. Affärsmodellen är att ovan nämnda artister äger tjänsten själva för att få bättre kontroll och, viktigast av allt, mer intäkter.

Man kan förstå att musikbranschen och artisterna yvas över detta. Att ta kontrollen över distributionen kanske kan öka på intäkterna från själva musiken igen. En stor nyhet. Dock kan jag inte se att det är en stor och positiv nyhet för någon annan, än de själva.

Vem har tänkt på konsumenterna i den här lanseringen undrar jag? Fanns de inte alls med i målgruppsanalysen som gjordes innan kommunikationsstrategin och budskapen togs fram? Om någon ska bry sig bör nyttan för användaren alltid vara utgångspunkten. Inte fördelarna för avsändaren.

Än värre är att gå in på artisternas kommunikation i sina egna kanaler. Alicia Keys skriver på sitt Instagramkonto: ”The game changes now” (läs: nu ska vi få mer betalt) och Madonna skriver uppfordrande ”Nothing is for free…Somewhere, somehow someone has to pay”. Tänker på vad som skulle hända om ett företag kommunicerade på det sättet med sina kunder.

För i slutändan är det marknaden, det vill säga vi som ska betala som avgör. Det är inga andra villkor för det som gäller oavsett om du säljer musik eller mobiltelefoner. Kundnyttan måste vara i fokus och utbud i relation till efterfrågan styr vår betalningsvilja. Och i en värld där allt förväntas vara tillgängligt överallt funkar inte inlåsning och exklusivitet. Det kommer hela tiden ny musik och nya artister och musikälskarna väljer den tjänst som är enklast och har det största utbudet. Jag kan inte säga om det är Tidal, Spotify eller någon annan. Men den som tror att vi kommer att vilja betala mer för musiken bara för att artisterna borde få tjäna mer pengar är fel ute. Utbud och efterfrågan styr. Och idag är utbudet och tillgängligheten så enormt mycket större än när Madonna släppte ”Like a Virgin” för 30 år sedan. The game has changed…

Read more

Lyft upp förebilderna i näringslivet

AntoniaI dagarna drog nomineringen för Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv igång, där man letar efter en individ som verkat för ökad mångfald, hållbarhet och jämställdhet i näringslivet. Att aktivt arbeta med dessa frågor i den egna organisationen och bland partners och kunder ger inte bara företaget ett gott rykte, det ger även en konkurrensfördel som skapar långsiktig lönsamhet. Bland tidigare års pristagare finns Antonia Ax:son Johnson och Karl-Johan Persson.

Så passa på att nominera din kandidat till årets pristagare genom att skicka ett mail till nominering@pontusschultz.com. Priset delas ut den 28 september på Pontus Schultz seminarium för ett mänskligare näringsliv där årets tema kommer ha ett extra fokus på mångfaldsfrågan.

Read more

ICA visar att PR är centralt för att bredda kanalstrategin

Pressbild ICA Fotograf: Peter Gehrke
Pressbild ICA. Fotograf: Peter Gehrke

Årets hittills bästa kampanj är tveklöst ICAs lansering av den nya Stig. Nu har det inte gått många veckor på det här året, men kampanjen kommer sannolikt att kvala in som en av de bästa för året som jag ser det. ICA har förstått att väcka liv i ett gammalt koncept, inte bara genom att ge det nytt innehåll med en ny huvudrollsinnehavare, utan också genom att lyckas ta ut kampanjen i flera kanaler. Med bra innehåll som en motor för PR, visar ICA att man enkelt kan bredda sin kanalstrategi.

Stig-filmernas huvudakt är och har alltid varit TV. Det är på TV, den nya filmen skulle premiärvisas. Datum och tid för premiären kommunicerades och om det skrevs det flitigt i media. Veckan före premiären florerade också en hel del rykten kring vem som var den nya Stig och flera kända manliga skådespelare nämndes som tänkbara kandidater. Ryktet spreds genom en välregisserad PR-kampanj där en bild publicerats i sociala medier där flera kända skådisansikten var med. Och media var snabba med att haka på ryktesspridningen.

När valet sedan föll på Loa Falkman blev det en riksnyhet och kvällstidningarna värderade den så högt att nya Stig hamnade på löpet. Man kan alltid diskutera den nyhetsvärderingen, men ICA har lyckats göra Stig till en folkkär figur som hela Sverige har en relation till.

Men det kanske mest intressanta med kampanjen är att ICA på allvar lyckats flytta ut kampanjen också i sociala kanaler. ICA är Sveriges största reklamköpare och att hålla fast vid en gammal kanalstrategi blir allt mer sårbart när tittarna överger linjär-TV. De två veckornas senaste Stig-filmer samlar till dags dato över en miljon visningar på You Tube. Ganska bra får man säga för en reklamfilm avsedd för den svenska marknaden.

Sammanfattningsvis kan ett bra och relevant innehåll användas i många kanaler. Det är Stig-filmerna ett bevis för. Men de visar också att inget innehåll, hur bra det än är, sprider sig av sig självt. Därför behöver varje innehållsstrategi en motor i form av PR för att sprida innehållet. Ofta görs detta bäst i förtjänade kanaler. ICA lyckades med detta genom en kombination av aktivering i sociala- och traditionella media.

Read more

2015 kräver nya metoder för PR och kommunikation

Sammanfattningsvis kan väl 2014 sägas ha varit ett turbulent år på många plan. Det som var givna sanningar för ett drygt år sedan gäller inte längre. Varken politiskt eller praktiskt i Sverige och omvärlden. Det påverkar människors förhållande till makten, politiker, institutioner och företag. Och det påverkar även dig och mig som jobbar med kommunikation, marknadsföring eller försäljning vill jag påstå.

Turbulens ger utmaningar som leder till utveckling och nya sätt att lösa problemen på, vilket i slutändan kan vara väldigt positivt, oavsett förutsättningarna. Det gäller även kommunikationsarbetet som måste vara i ständig utveckling i takt med tiden, och med örat mot målgruppen.

En viktig utgångspunkt är att alltid ha en plan för vad du vill åstadkomma och en 12-månaders horisont är bra att utgå från. Utan plan blir kommunikationen oftast reaktiv, där man bara utgår från det som händer i omvärlden, och inte det du själv vill ska hända. Så börja där, men var inte för rigid. Det gäller att kunna anpassa och utveckla utifrån resultat och reaktioner.

De allra mest trendkänsliga företagen jobbar idag utifrån en produktutvecklingsmodell som lite populärt kallas för ”minimum viable product”. En metod att inspireras av. Översatt till svenska kan man beskriva metoden som att man lanserar en tillräckligt bra produkt eller tjänst för marknaden att testa och utveckla. Detta istället för att satsa enorma pengar på att utveckla något och sedan när man är 110 procent nöjd själv, slå på stora trumman och lansera. Flipp eller flopp, det är vid det här tillfället allt avgörs. Alla håller andan.

Med ”minimum viable product” tjänar man istället både tid och pengar genom att låta användarna ge sin input och utveckla innehållet innan en eventuell större lansering med en mer färdig produkt. En väldigt intressant modell som vi kommer få se mer av framöver tror vi.

2015 tror vi att kommunikationsplanerna ska vara lite mer på samma sätt; rörliga och flexibla där vi vågar pröva oss fram lite mer. Strategi, budskap och mål ska förstås vara satta. Men sedan kan man pröva sig fram i delar av utförandet. Särskilt i egna och sociala kanaler, där konsumenterna involveras i kommunikationen kan man experimentera mer, och framförallt dra nytta av den input du får av kunderna. Vänta inte på det perfekta budskapet, bilden eller tillfället utan våga göra mer och oftare för mer feedback från dem ni kommunicerar med. Så låter ni er målgrupp vara med och påverka implementeringen av kommunikationen under året.

Kommunikation är ju ett vitt begrepp som också kan innebära transport eller förflyttning. Den innebörden har aldrig känts mer aktuell än nu.

Välkommen till 2015!

Read more

Zlatans varumärke är mer Dolce & Gabbana än Dressman

©Pressbild Dressman

©Pressbild Dressman

Kanske framtiden kommer att utvisa annorlunda, men just nu fattar jag inte Zlatans val att bli Dressmans ansikte. Varumärken som samarbetar måste ha förtjänat varandra på ett eller annat sätt. Hjälp mig någon, men jag ser inte det sambandet här! Dressman är ett norskt (!) mainstreamvarumärke för män som inte är särskilt klädintresserade, men som i alla fall är måna om att inte vara helt fel ute. Ett klädmärke i mittfåran som inte sticker ut eller utmanar på något sätt. Inget fel med det, eftersom det är en framgångsrik strategi de valt. Men, om det är något som Zlatans varumärke representerar är det ju inget av detta. Långt ifrån lagom, alltid utanför boxen i bemärkelsen att sticka ut, provocera och göra det ingen annan gjort förut. För mig är Zlatan mer Dolce & Gabbana om han skulle välja ett klädmärke som matchar hans persona. Volvo kan ju också kännas som ett udda val för denna megastjärna. Men här fanns ändå en strategi känns det som. Zlatan verkade vilja omfamna sitt svenska arv, och två svenska världsvarumärken kunde förenas i något som rent kommunikativt kändes helt rätt. I medierna kunde man läsa att Zlatan valde en Volvo när han fick barn vilket kändes trovärdigt, särskilt som samarbetet med Volvo hade initierats av Zlatan själv. Den suggestiva filmen i kombination med den coolaste version av nationalsången som någonsin gjorts, höjde värdet på både Zlatans och Volvos varumärkesaktier. Summa summarum gynnar det varken Zlatans eller Dressmans varumärke om det inte finns någon gemensam ”värdegrund” att förenas kring. Kanske framtiden visar att jag är helt fel ute. Ska därför bli spännande att följa.

Read more

Idag är det tydligen Cyber Monday

imgres

Att det var Black Friday i fredags har knappast undgått någon i vårt avlånga land. Vi svenskar älskar ju att ta över amerikanska traditioner och Black Friday har blivit lite av en institution även här, och just i år kändes det som alla hade hakat på det konceptet.

Jag kanske är sen på bollen, men har fattat först idag att Black Friday nu även i Sverige åtföljs av Cyber Monday. Idag är det alltså e-handelns tur att locka med låga priser för en dag för att få igång julhandeln. Kul och smart tycker jag.

Både Black Friday och Cyber Monday ger butikerna anledning att kommunicera med sina kunder och googlar man på begreppen så finns det också en mängd artiklar ute idag som pratar om denna, inom citationstecken, nyhet. För den krisdrabbade handeln har med dessa dagar fattat behovet av att skapa sina egna PR- och kommunikationstillfällen bortom sedvanliga andra shoppingtillfällen som lön och fars dag. Och det funkar säkert ypperligt. I mitt inbox- och Facebook-flöde erbjuds jag just idag 50% rabatt på böcker, CD-skivor, rabatt på kläder och julinredning . Och i morgon läser vi säkert nyheten om att Cyber Monday har slagit nya försäljningsrekord.

Jag säger gilla för Cyber Monday!

Read more

Viralsajterna borde vara PR-konsulternas våta dröm

Både Expressen och Aftonbladet har ju hakat på tåget med viralsajter, det vill säga sajter vars innehåll är framtaget både till format och innehåll för att delas. Konceptet är så framgångsrikt att Expressen nu väljer att satsa internationellt med sitt koncept.

Om kvällstidningarna tidigare levde på att ett löp sålde tidningar, till att sedan få så många besökare som möjligt till sin sajt när de började satsa digitalt, handlar det nu istället nyhetslogiken om delningar. Och kvällstidningarna har säkert rätt förutsättningar eftersom de vet vad som funkar. Rubriker som lovar mer än de levererar, gärna med inslag av gulliga djur eller barn som direkt appellerar till vårt känsloregister från skratt till gråt.

Personligen får inte gulliga kattungar, bebisar som sjunger eller män som äter 100 korvar på två minuter, mig att läsa eller ännu mindre, dela ett inlägg. Däremot är logiken bakom viralsajterna intressant. Med rätt innehåll till rätt målgrupp kan man få stor spridning i sociala kanaler. Vi som jobbar med PR och den ständiga frågan kring hur man får spridning i sociala kanaler, borde se och lära.

Jag tror att många företag och organisationer skulle vinna på att tänka mer i viral logik och ha möjligheten till spridning som utgångspunkt i sociala kanaler. Och det behöver inte vara banalt eller kvällstidningsmässigt för det, utan skulle kunna vara mer inriktat på olika intressen eller ämnen mot en smalare målgrupp där företaget kan bygga sin egen ”viralsajt”

BuzzFeed_News_Logo

Men för att lyckas med virallogiken måste man tänka på att förpacka sitt innehåll bättre och på rätt sätt. Vilket både Expressen och Aftonbladet i Sverige kan, men titta gärna också på amerikanska Buzzfeed och hur de lyckas blanda både humor, nöje och mer seriösa inslag. Allt anpassat för delning.

Succén kanske inte är längre än ett klick bort!

Read more