ICA visar att PR är centralt för att bredda kanalstrategin

Pressbild ICA Fotograf: Peter Gehrke
Pressbild ICA. Fotograf: Peter Gehrke

Årets hittills bästa kampanj är tveklöst ICAs lansering av den nya Stig. Nu har det inte gått många veckor på det här året, men kampanjen kommer sannolikt att kvala in som en av de bästa för året som jag ser det. ICA har förstått att väcka liv i ett gammalt koncept, inte bara genom att ge det nytt innehåll med en ny huvudrollsinnehavare, utan också genom att lyckas ta ut kampanjen i flera kanaler. Med bra innehåll som en motor för PR, visar ICA att man enkelt kan bredda sin kanalstrategi.

Stig-filmernas huvudakt är och har alltid varit TV. Det är på TV, den nya filmen skulle premiärvisas. Datum och tid för premiären kommunicerades och om det skrevs det flitigt i media. Veckan före premiären florerade också en hel del rykten kring vem som var den nya Stig och flera kända manliga skådespelare nämndes som tänkbara kandidater. Ryktet spreds genom en välregisserad PR-kampanj där en bild publicerats i sociala medier där flera kända skådisansikten var med. Och media var snabba med att haka på ryktesspridningen.

När valet sedan föll på Loa Falkman blev det en riksnyhet och kvällstidningarna värderade den så högt att nya Stig hamnade på löpet. Man kan alltid diskutera den nyhetsvärderingen, men ICA har lyckats göra Stig till en folkkär figur som hela Sverige har en relation till.

Men det kanske mest intressanta med kampanjen är att ICA på allvar lyckats flytta ut kampanjen också i sociala kanaler. ICA är Sveriges största reklamköpare och att hålla fast vid en gammal kanalstrategi blir allt mer sårbart när tittarna överger linjär-TV. De två veckornas senaste Stig-filmer samlar till dags dato över en miljon visningar på You Tube. Ganska bra får man säga för en reklamfilm avsedd för den svenska marknaden.

Sammanfattningsvis kan ett bra och relevant innehåll användas i många kanaler. Det är Stig-filmerna ett bevis för. Men de visar också att inget innehåll, hur bra det än är, sprider sig av sig självt. Därför behöver varje innehållsstrategi en motor i form av PR för att sprida innehållet. Ofta görs detta bäst i förtjänade kanaler. ICA lyckades med detta genom en kombination av aktivering i sociala- och traditionella media.